Prezența tatălui la naștere

Prezența tatălui la naștere

Și în țara noastră, prezența tatălui la naștere, alături de mamă, devine din ce în ce mai populară. Tatăl este implicat atât în timpul sarcinii, participând la cursurile prenatale precum și în timpul nașterii. Prin prezența și suportul pe care îl oferă mamei, tatăl se implică tot mai mult în ceea ce înseamnă venirea pe lume a unui copil.

În istoria nașterii, multă vreme bărbații nu au avut acces la scena venirii pe lume a copilașului. Aceasta era accesibilă exclusiv femeilor. Evoluția societății a adus includerea bărbaților în acest proces. Inițial prin intermediul medicilor obstetricieni, apoi treptat și prin prezența paternă.

Prezența tatălui la naștere – între teamă şi implicare necondiţionată

Nu este întotdeauna ușor pentru un bărbat să asiste la nașterea copilului său. Este un moment în care bărbatul, care probabil nu și-a văzut partenera plângându-se niciodată, o vede acum într-o ipostază care lui îi generează un sentiment de neputință generală. Neputința de a curma durerea fizică a iubitei lui, și neputința de a-și ajuta bebelușul să vină pe lume.

Totuși, tot mai mulți parteneri de viață doresc să fie împreună în timpul acestui moment unic al istoriei lor. Aceasta este foarte bine, întrucât prezenţa tatălui, este esenţială.  Oare nu el este cel care asigura protecția indispensabilă mamei și copilului în acest moment crucial?

Ca viitorul tată să fie alături de partenera sa în timpul travaliului, el nu trebuie neapărat să participe la momentul expulziei. Este suficientă prezenţa tatălui măcar pentru o perioadă a desfășurării travaliului. Ajutorul care vine din mesajele de suport și îmbărbătare este nemăsurat. O femeie care îl simte aproape pe soțul ei va trece mai ușor peste tot ce înseamnă naştere și post-partum.

Prezenţa tatălui la naștere este o decizie ce aparține în exclusivitate cuplului și ea trebuie respectată ca atare.

Indiferent dacă un cuplu alege sau nu să trăiască evenimentul nașterii în doi, viitorul tată are posibilitatea să-și însoțească partenera la cursuri de pregătire pentru naștere. Scopul final este de a afla mai multe detalii despre evenimentele menite să ducă spre nașterea copilului său. Iar prezenţa tatălui este un real ajutor în acest proces.

Dăcă ai găsit acest articol util, te invităm alături de noi în comunitatea Părinte Informat. Ne găseşti şi pe paginile reţelelor sociale Facebook şi Instagram