Bebe nou-născut? O poveste cu legănare...

Bebe nou-născut? O poveste cu legănare…

Contrar a ceea ce auzim frecvent, ghemotocul nou-născut nu poate manipula adulții. Şi nici nu are un motiv să o facă. Tot ce caută e confort şi contactul familiar. Nevoile lor sunt instincte primare și dacă plâng, o fac de cele mai multe ori pentru că au o nevoie care trebuie satisfăcută. Ei sunt în mod esențial dependenți de un adult. Şi plânsul este singurul lor mod de a-l atenționa pe acesta în legătură cu nevoile lor. Așadar ei nu plâng doar pentru a-și manipula părinții să-i ia în brațe, așa cum adeseori se crede sau se spune.

Nu e vorba de manipulare! Pentru cel nou-născut totul se rezumă la regăsirea sentimentului de siguranță.

Atâta timp cât copilașul a fost în burtica mamei lui, el a fost legănat în permanență. Chiar și când mama dormea, copilașul era legănat de mișcările respiratorii ale mamei lui. Mișcările trupului mamei erau un mediu minunat pentru somnul copilului. Datorită experienței din burtică, un bebe nou-născut găseşte adeseori foarte neprietenoasă suprafața tare și rece a pătuțului.

Cel mai la îndemână loc unde copilașii își găsesc un mediu asemănător celui din burtică, sunt brațele părinților lor, un sling sau un wrap care sa îi mențină în contact cu corpul unui adult. Aceasta explică de ce bebelușii se liniștesc atât de bine atunci când sunt ținuți în brațe.

Atâta vreme cât părinții sunt dispuși să își țină copiii în brațe, este foarte bine să o facă. Un somn în brațele unui adult este o mare bucurie pentru un micuț. Desigur, acest lucru nu este posibil și nici necesar, tot timpul. Atunci când nu e posibil, există o gamă variată de opțiuni care îi oferă copilului confort şi legănarea cu care e atât de obișnuit încă din burtică: leagăne, balansoare, hamacuri.

Oferă-i copilului legănare, alinare şi confort atunci când o cere!

De-a lungul primelor luni de viață, majoritatea copilașilor se obișnuiesc să doarmă și pe suprafețe imobile (pătuț). Unii dintre ei au însă nevoie de mai mult timp și răbdare din partea părinților pentru această tranziție.

Etapa de nou-născut este unică și limitată. E o etapă în care părinții și copilul abia încep să se cunoască. Cunoașterea cere timp petrecut cu copiii noștri și contactul fizic este absolut indispensabil în această etapă.

Relaxează-te, bucură-te, ascultă-ți copilul și urmează calea pe care bebelușul tău te duce. El știe cel mai bine de ce are nevoie. Iar tu nu poți să dai greș dacă îl asculți și îi afli nevoile.

Vrei să faci şi  parte din comunitatea Părinte Informat? Urmăreşte-ne şi pe paginile reţelelor sociale Facebook şi Instagram!


medic pediatru

Articol scris de Dr. Teodora Cătinaș

  • medic specialist pediatrie
  • consultant în alăptare IBCLC