Travaliul unui vis împlinit
Teodora Cătinaș –
medic pediatru,
educator prenatal lamaze,
consultant în alăptare certificat internațional IBCLC,
formator și mentor pentru noii consultanți,
soție și
mamă.
Un singur nume și o mulțime de roluri, toate deopotrivă importante! Pe unele le-am ales eu, altele m-au ales ele pe mine. Iar azi aș dori să îți povestesc despre un astfel de rol, care m-a ales și pe care mai apoi l-am îmbrățișat cu fiecare fibră a ființei mele, practicându-l cu mult devotament, pasiune și dragoste. Nașterea lui a fost una dificilă, cu un travaliu mai lung…
Nașterea
Povestea începe in urma cu 12 ani când mă pregăteam pentru nașterea întâiului meu născut. Formarea mea de medic și de educator prenatal lamaze îmi aduseseră un bagaj solid de informații. Mă credeam foarte pregătită pentru noul meu rol.
Ca multe alte mame și eu îmi doream să îmi alăptez copilul. Știam că sunt unele mame care întâmpină dificultăți cu alăptarea. Însă mă gândeam că nu se poate ca eu să fiu între ele, cu toate informațiile pe care le aveam.
Dar soarta uneori ne pregătește o altă cale decât cea pentru care suntem pregătiți. Aveam să aflu mai târziu că eram una dintre mamele cu un start dificil în alăptare. Așa că m-am trezit lovită de o realitate pentru care nu eram pregatită.
La 48 de ore de la naștere aveam în brațe un bebelus care plângea mai tot timpul, spre disperearea mea și a colegelor mele de salon. Rațiunea mea de medic pediatru îmi spunea că nu e vorba de colici, ci de foame, iar sufletul de mamă mă îndemna să rezolv problema. Și atunci am luat o decizie…
Alăptare
I-am dat prima sticluță de lapte praf. Și ști ce? Pentru prima dată de când îl născusem țineam în brațe copilul pe care mi-l imaginasem de atâtea ori: un copil calm, roz , frumos și fericit. Și deși rațiunea îmi spunea că am facut ce trebuie, în sufletul meu încolțeau sentimente pe care le duceam cu greu: sentimente de inutilitate, de eșec. Simțeam cum corpul care îl purtase în pântec era eșuat ca o balenă și nu putea să îl și hrănescă.
Atunci mi-am promis că voi face tot ce ține de mine ca să îi pot oferi într-un final laptele de mamă și să îmi ofer mie bucuria să îl alăptez. De atunci a început o luptă foarte grea. A durat câteva săptămâni. Zile la rând dormeam doua sau trei ore pe zi, în care tot ce făceam era să îmi alăptez copilul, să citesc din catastifele mele și să plâng.
Am simțit multă singurătate atunci! Și așteptam să cânte păsările dimineața, pentru că simțeam că e o noua zi, și poate va fi mai bine.
În a treia săptămână a venit soțul meu la mine și mi-a spus așa.
-Draga mea, copilul nostru are nevoie de tine! Și tu… tu ești mai mult decât lapte!
Atunci am simțit o eliberare extraordinară. Am simțit că împart povara mea cu cineva. Că era cineva împreună cu mine în lupta asta.
Întrebări și răspunsuri despre alăptare
Din a patra săptămână a copiluliu meu am ajuns la alăptare exclusivă. În toata perioada în care mi-a fost greu au fost două întrebări care îmi tot reveneau în minte:
- De ce eu?
- Ce fac alte mame care trec prin asta?
Am aflat răspunsurile ceva mai tarziu…
– Alte mame? Renunță (o parte)!
Mi-a aratat asta o statistică de la vremea aceea care spunea că doar 12.6% dintre copiii români erau alăptați exlcusiv atunci.
–De ce eu?
Pentru că tocmai îmi nășteam un nou rol: acela de consultant de lactație. Și nașterile nu sunt ușoare.
Visul meu
A urmat continuarea formării mele: în 2012 m-am certificat ca și consultant de lactație prin Bordul Internațional de Lactație, iar din 2016 susțin cursuri de formare pentru viitorii consultanți în cadrul Asociației Consultanților de Lactație din România,
De la începutul carierei
- am susținut peste 100 de cursuri de lactatie pentru părinți (în cadrul centrului prenatal și de lactație pe care l-am înfințat împreună cu colega mea, Ioana Măguran),
- am avut lucrări pe teme de lactație la conferințe,
- am organizat evenimente menite să sprijine alăptarea,
- am pregătit acest curs de alăptare online astfel încât nici o mamă din România să nu mai treacă prin ce am trecut eu.
Nașterea cursului nu a fost nici ea una ușoară ! Adunasem atâta informație și multă experiență din munca mea de consultant de lactație. Am stat alături de peste 4000 de mame în dorința lor de a depăși obstacolele în alăptare. La un moment dat am simțit că e prea puțin. Că mai sunt încă atâtea alte mame care se luptă să alăpteze și se pierd în multitudinea de informații contradictorii. Cine le va ajuta să găsească răspunsul la problema lor? Cine le va ajuta să înțeleagă că sunt mai mult decât lapte și în același timp să le ofere sprijinul necesar pentru a alăpta ?
În loc de concluzie…
Am învățat din experiența mea că deși lucrurile nu merg așa cum ai plănuit, cu sprijinul celor din jur, cu inima împăcată și mintea informată, poți găsi cele mai bune soluții pentru tine și bebelușul tău. Și tot atunci am înțeles că menirea mea e să fiu ghid în acest proces pentru viitoarele mame.
Pentru că nu e nevoie să ajungi expert în lactație ca să poți alăpta, dar adeseori e necesar să ai pe cineva aproape care să îți ofere clar și concis informația potrivită și să te susțină atunci când lucrurile nu merg așa cum ți-ai dorit.
Era visul meu să ajung în casa fiecărei mame din România și chiar mai departe. Dar erau atâtea mame în Cluj, lângă mine, care aveau nevoie de ajutorul meu. Așa că mult timp am amânat acest proiect, până când pandemia m-a oprit din toată alergarea și mi-a oferit răgazul să dau viață visului meu. Am filmat acest curs cu gândul la tine, cu gândul la bebelușul tău și la faptul că merită să beneficieze și el de laptele tău – formula perfectă, adaptată nevoilor lui!
Visul meu s-a împlinit, am reușit să pun împreună rațiunea de medic și sufletul de mamă pentru a aduce în fața ta doar informația de care vei avea nevoie, clară și condensată, într-o manieră empatică.
Iar acum sunt alături de tine, ca și visul de a-ți alăpta bebelușul să se împlinească.