Nutriția mamei în perioada alăptării
Nutriția mamei în perioada alăptării e un subiect dezbătut adeseori… Și multe mituri circulă despre nutriția mamei. Se pune multă presiune pe mamă în perioada alăptării, iar restricțiile emise la colț de stradă nu fac decât să crească povara.
Dacă aș putea transmite doar o frază legată de alimentație mamei care alăptează i-aș spune așa:
Ai încredere în corpul tău, mănâncă ceea ce îți face plăcere, bea apă când îți este sete, nu fă excese și de restul se ocupă corpul tău.
Alăptarea e continuarea nutriției pe care bebelușul a primit-o în perioada intrauterină. Și e firesc să ne preocupe ce îi oferim bebelușului nostru. Să nu uităm însă că laptele mamei e hrana potrivită pentru bebelușul ei. Iar rasa umană a supraviețuit și fără să numere calorii și pahare cu apă.
E necesar ca mama ce alăptează să urmeze un anumit regim alimentar?
Nutriția mamei în perioada alăptării nu trebuie să fie restricționată. Mama poate mânca ceea ce dorește în perioada alăptării, nici un aliment nu este contraindicat.
Nu vă ofer o listă cu alimente permise și interzise pentru simplul fapt că studiile au arătat că nu există alimente interzise. În plus, majoritatea bebelușilor sunt indiferenți la alimentația mamei!
Poate mama trăi doar cu chipsuri și ciocolată? Nu, așa cum nici o persoană nu ar trebui să trăiască cu chipsuri și ciocolată. O dietă echilibrată și sănătoasă este recomandată în primul rând pentru sănătatea mamei
Necesarul caloric este de doar 500 Kcal pe zi în plus față de o persoană care nu alăptează.
O dietă echilibrată este formată din macronutriente (30% grasimi, 15% proteine și 55 % carbohidrați) și micronutriente (vitamine și minerale).
Influențează nutriția mamei compoziția laptelui?
Proporția de proteine din laptele matern nu este influențată de nutriția mamei. De asemenea, cantitatea de oligozaharide (prebiotice cu rol important în dezvoltarea unei microflore sănătoase în tubul digestiv al copilului) precum și lactoza din laptele matern (care este principla sursă energetică) nu sunt influențate de tipul de carbohidrați consumați de mamă.
Grăsimile consumate de mamă nu influențează cantitatea de grăsimi din lapte, însa merită menționat faptul că o dietă a mamei bogată în acizii grași omega 3 (acizi importanți în dezvoltarea creierului), va determina o concentrație mai mare de acizi grași omega 3 în laptele matern. Deci cantitatea de grăsimi NU este influențată, în schimb calitatea, DA.
Astfel, în perioada alăptării e recomandat un aport crescut de acizi grași omega, prin consumul de ulei de pește, nuci, semințe de dovleac, semințe de chia, de cânepa și de in.
De evitat peștele cu mari cantități de mercur: ton, peștele spadă, rechin.
În perioada alăptării se recomandă suplimentarea cu Vitamina D (între 800-2000 UI zilnic), în funcție de nivelul 25 OH vitaminei D, conform ghidului national.
Este permisă scăderea în greutate în perioada alăptarii?
Alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață o ajută pe mamă să scadă mai ușor în greutate. O scădere cu 1 kg/săptămână NU influențează negativ lactația. Nu este recomandat ca mama să scadă mai mult de 1 kg pe săptămână (trebuie luat în considerare și greutatea mamei)
Sunt permise exercițiile fizice în perioada alăptării?
Este dovedit științific faptul că exercițiile fizice nu au nici un efect negativ asupra lactației, dimpotrivă, pot avea un efect benefic prin eliberarea unei cantități mari de prolactină și implicit creșterea producției lactate.
E necesar ca in perioada alaptarii mama sa bea o cantitate mare de apa?
NU, mama își va urma senzația de sete.
Necesarul de lichide în perioada alăptării este de 1800 ml/ zi, aici fiind inclusă și apa din alimentele solide. Această cantitate poate varia în funcție de climă, dietă dar și efortul fizic depus.
Interesant este faptul că excesul de lichide consumat de mamă poate genera o scădere a secreției lactate.
Pentru un aport adecvat, e important să ai încredere în corpul tău și să îți urmezi senzația de sete. Poate ai și remarcat în primele luni de alăptare că setea se intensifică în timpul sesiunilor de alăptare.
Dacă dorești să acorzi mai multă atenție hidratării, poți fi atentă și la culoarea urinei. Cu excepția celei de dimineață, dacă aportul de lichide este adecvat, urina va avea culoarea galben deschis.
Este permis consumul de cafea în perioada alăptării?
În general se consideră compatibil cu alăptarea consumul a 1-2 căni de cafea pe zi. Cantitatea maximă recomandată de cafeină e de 300 mg pe zi.
Dacă bebelușul devine agitat dupa ce mama a consumat cafea, aceasta va fi exclusă din dietă sau consumată în cantități mai mici.
Atenție!
Cafeina o regăsim și în ceaiul verde, în băuturi carbogazoase, ciocolată, precum și în unele medicamente.
Dar consumul de alcool?
Este permis consumul ocazional de alcool în perioada alăptării, dar nu mai mult de 0,5 g de alcool pe kg, Aceasta ar înseamna că o mamă de 50-60 kg poate consuma ocazional 2 beri. Ideal ar fi să alăpteze după minim 2 ore de la ingestia de alcool.
Exprimarea laptelui (și aruncarea lui) nu reduce cantitatea de alcool prezentă în lapte (CDC)
Dulciurile prezente în nutriția mamei pot influența laptele?
NU! CompoziȚia laptelui matern nu este influențată de cantitatea de dulciuri prezentă în nutriția mamei care alăptează.
Este necesar să fierbem legumele?
Nu, este chiar recomandat să includeți în alimentație și legume crude pentru un aport crescut de nutrienți.
Sunt permise alimente picante sau cu un gust intens în nutriția mamei care alăptează?
Ceapa și usturoiul sunt printre primele incluse în această listă. Iar toate acestea sunt permise. Gustul laptelui se modifică în funcție de dieta mamei, însă acest lucru este un avantaj, bebelușul fiind expus la mai multe gusturi înainte de începerea diversificării alimentației.
Despre diversificare poți învăța mai multe participând la cursul nostru online.
Este permis consumul de fasole, varză, năut sau alte alimente care balonează?
Da, toate aceste alimente sunt permise în alăptare!
Laptele matern se formează din sângele mamei, nu din stomacul ei, astfel încât chiar dacă anumite alimente o balonează pe mamă nu înseama că acele alimente îl vor balona și pe bebelușul ei.
Te-ai gândit vreodată la bebelușii hrăniți exclusiv cu lapte artificial? Și ei au gaze! Și nu văd pe nimeni întrebându-se cu ce s-a hrănit vaca din laptele căreia s-a fabricat formula!
Sunt mai multe cauze ale aparitiei gazelor la copii. Printre acestea se numără:
- imaturitatea tubului digestiv (în primul rând),
- aerul înghițit de bebeluși în timp ce se hrănesc sau plâng,
- anumite alergii.
Medicul pediatru e cel care poate face, în urma unui consult, un plan terapeutic personalizat pentru fiecare bebeluș.
Bebelușii alăptați pot fi alergici?
DA și bebelușii alăptați pot avea alergii.
Chiar dacă alăptarea îi protejează pe bebeluși de apariția alergiilor, un procent mic dintre ei pot dezvolta alergii alimentare. Acest lucru se explică prin faptul că particule proteice ingerate de mamă pot ajunge în lapte și bebelușii să prezinte reacții alergice (în special cei ce sunt la risc de a dezvolta alergii).
Alergiile alimentare se pot manifesta prin unul sau mai multe dintre simptomele de mai jos :
- Agitație în timpul alăptării
- Episoade lungi de plâns
- Erupții cutanate
- Colici
- Vărsături
- Diaree sau constipație
- Scaune cu mucus și sânge
- Agitație în timpul somnului
Orice aliment poate avea un potențial alergizant dar cele mai frecvente alergii alimetare apar după consumul de: lactate, soia, ouă și alune..
În cazul copilașului alăptat și diagnosticat cu alergie alimentară, medicul pediatru sau alergolog va stabili o dietă specială pentru mamă.
NU se recomandă întreruperea alăptării și hrănirea copilului cu o formulă speciala de lapte praf.
Dacă îți e teamă de posibile alergii, e important să știi că nu e recomandat să ai o dietă restrictivă!
Îți doresc să ai parte de o alăptare minunată și să te bucuri de o alimentație variată! Iar dacă ai întrebări nu ezita să le lași în comentarii.
Bibliografie
- https://publications.aap.org/pediatrics/article/129/3/e827/31785/Breastfeeding-and-the-Use-of-Human-Milk
- Breastfeeding and Human Lactation, Hardcover – Karen Wambach
- Core Curriculum For Lactation Consultant Practice
Articol scris de:
Dr. Ioana Alina Măguran
medic specialist medicină de familie
medic rezident neonatolog
consultant în alăptare IBCLC
Un articol superb ❤️ Îmi doresc sa ajungă cât mai departe ca sa scăpăm de toate “băbismele” acestea preluate non-stop!
Sunt cu ochii pe voi #ParinteInformat ❤️
Mulțumim Adela pentru aprecierea ta!
Conteaza mult pentru noi să știm că ceea ce postăm aici și in Social Media ajută mamele!
Și ne motivează să venim cu cât mai multe articole de acest fel.
Buna ziua! Exista posibilitatea ca un bebelus care este alaptat exclusiv, sa aiba alergie si la cartofi? Atunci cand consum in mod frecvent cartof, prezinta scaune cu mucus si sange, eu eliminand de 4 saptamani lactatele, soia, alune.
Da, din păcate poate fi alergie și la cartof.
E important să discutați cu un medic specialist in alergologie pediatrică.