În vizită la mamă și bebe: ce e bine să faci și ce nu?
Venirea pe lume a unui bebeluș e o minune și un prilej de bucurie. Nu e de mirare că ne vine greu să așteptăm, ardem de nerăbdare să mergem în vizită la mamă și bebe. Dar fiindcă suntem prietene bune, vrem ca această vizită să fie o binecuvântare și nu o povară pentru cei care tocmai au devenit parinți. Iată câteva sfaturi pentru a te ajuta în această misiune.
Înainte de vizită la mamă și bebe
Sfatul nr. 1: așteaptă
Și s-a întâmplat… Minunea ce până ieri era în burtică acum e în brațele părinților. Cu cine seamănă, cât a cântărit la naștere, cum a fost travaliul?… Atâtea întrebări care așteaptă un răspuns!
Părinții au nevoie de odihnă. Așteaptă să treacă 24 de ore de la naștere înainte de a-i suna să-i feliciți.
Ai dori poate să fii aproape de prietenii tăi, să împășești cu ei bucuria acestor momente. Și e atât de minunat asta! Dar nu uita că pentru ei experiența aceasta a fost precum escaladarea Everestului. Lasă-le răgăz să își tragă răsuflarea, să iși adune cuvintele și să prindă puțină putere.
Un mesaj e un mod sigur de a-ți exprima bucuria, iar la momentul oportun poate vei primi și răspuns. Dacă dorești să îi auzi pe noii părinți, așteaptă o zi (nu strică nici două sau trei) și apoi dă un telefon. Exprimăți dorința de a-i vizita și lăsă-i pe ei să aleagă momentul oportun. Ai răbdare, uneori recuperarea după naștere poate fi mai lungă.
Când să nu mergi în vizită la mamă și bebe…
Sfatul nr. 2: AMÂNĂ dacă ești bolnavă!
Știu că îți dorești atât de mult să privești chipul blând și liniștit, angelic chiar, al noului născut. Dar dacă ai și cea mai mică îndoială că ai fi purtătorul unui virus sau al unei infecții (poate tocmai te-ai pricopsit cu o viroză respiratorie) atunci cel mai bine ar fi să aștepți până vei fi sănătos.
Atât mama cât și bebelușul sunt într-o perioadă în care sistemul lor imunitar e foarte slăbit sau imatur și au nevoie să fie feriți de astfel de situații. Oricât de darnică ai fi, acesta cu siguranță nu e un dar pe care ai dori să îl faci cuiva. Sunt atâtea cazuri în care bebelușii au avut de suferit de pe urma musafirilor inconștienți, așa că ar fi bine să lași vizita pe altădată. Părinții vor înțelege cu siguranță.
Sfaturi utile pentru când ești în vizită la mamă și bebe
Sfatul nr. 3: pregătește-te!
Fii pregătită sufletește: mama merită un zâmbet și cuvinte frumoase!
Adeseori, când mergem în vizită, încercăm să fim cea mai bună variantă a noastră. Vrem să fim o prezență plăcută care să emane în jur bună-dispoziție. Iar atunci când mergem la o prietenă care tocmai a născut avem motive în plus să ne dăm toate silințele.
Din cauza schimbărilor hormonale dar și a oboselii ce vine cu îngrijirea unui nou născut, mamele sunt foarte sensibile la orice remarcă. Orice sfat necerut poate să apară în ochii lor ca un reproș, așa că ferește-te să faci pe părintele atotștiutor. Atunci când vor avea nevoie, cu siguranță, îți vor cere părerea. Până atunci, dacă mama dorește, poți să o asculți împărtășindu-ți din ce are acum pe suflet.
Poate înainte de a face vizita găsești puțin timp pentru a te liniști, a lăsa la o parte tensiunile de la locul de muncă, agitația de acasă, nemulțumirile de peste zi și să te umpli de mulțumire și bucurie. Un zâmbet, o vorbă bună, pot fi de mare folos unei mame obosite!
Sfatul nr. 4: evită parfumul
Vizita aceasta e despre ei: un bebeluș minunat și părinții lui. Nu pentru că restul nu ar mai conta, ci fiindcă ei au nevoie acum de atenție, de considerație. Ei sunt acum mai vulnerabili și eforturile tale merg înspre a-i ajuta să se simtă bine.
Datorită schimbărilor prin care trece corpul lor viitoarele mame devin foarte sensibile la parfumuri, iar această sensibilitate se păstrează și după naștere. Bebelușii sunt și ei la fel de sensibili așa că cel mai bine ar fi să lași deoparte parfumul în ziua în care plănuiești vizita. Mama nu va fi agasată și organismul ei va putea fi mai relaxat.
Cred că e de la sine înțeles că și mirosul de fum de țigară (care adesea persistă în hainele fumătorilor mult timp după ce s-a stins țigara) nu e benefic pentru mamă și bebeluș. Încearcă să iei o pauză de la acest obicei în ziua vizitei. Vei face un bine și sănătății tale!
Sfatul nr. 5: vino cu mâncare
Poate îți mai amintești primele săptămâni după nașterea bebelușului tău… Adeseori erai atât de prins cu noile atribuții încât abia dacă reușeai să mănânci ceva, cu atât mai puțin să gătești. Dacă știi cumva și felul de mâncare preferat al mamei cu siguranță prinzi lista nominalizărilor pentru cea mai bună prietenă.
Nu e deloc ușor să treci prin etapa de început a vieții de părinte. Pe lângă faptul că toată viața ta s-a schimbat, ai de trecut peste tot felul de obstacole și trebuie să te obișnuiești cu un ritm nou. Fii prietena care se uită dincolo de chipul senin al bebelușului și acționează pragmatic. Așa cu siguranță vor avea cu ce să te servească și pe tine.
Sfatul nr. 6: ajută
În primele săptămâni mamele au nevoie de acea lună de miere cu bebelușul lor. Un timp în care mama să fie cât mai aproape de bebeluș, să îl țină la pieptul ei atât cât are el nevoie (nou născuții au nevoie să fie alăptați foarte des, chiar și de 11-12 ori pe zi, astfel că mamei i se pare că nu mai face nimic altceva decât să alăpteze) și bineînțeles să se odihnească și ea.
Dacă aduni toate astea împreună, descoperi că mamei abia îi mai rămâne timp să mănânce, cu atât mai puțin să spele vase sau să facă ordine prin casă. Cu siguranță aici intervine partenerul, dar și el s-ar bucura de o pauză de la îndatoririle casnice. Poate în timp ce ești în vizită bebelușul își cere drepturile. Unele mame, mai ales la început, nu sunt confortabile să alăpteze în prezența altora, cu atât mai mult cu cât începuturile în alăptare pot fi chiar dificile.
Acesta ar fi un moment oportun în care să îți oferi ajutorul: poți spăla vasele, duce gunoiul sau împătura hainele dacă mama e deschisă. S-ar putea chiar să aibă o listă cu moduri în care o poți ajuta, întreab-o și dacă nu are, încurajeaz-o să facă una pentru ceilalți care vor mai veni în vizită.
Sfatul nr. 7: fă un cadou
Adeseori, când venim în vizită la un nou-născut toată atenția noastră se focalizează pe el. Dar acest bebeluș nu ar fi venit pe lume dacă nu erau cei doi părinți minunați! Și pe cât e de frumos să aduci ceva pentru mica minune, nu uitați să răsfeți puțin și părinții.
Nu trebuie să fie ceva costisitor și e de dorit să eviți obiectele decorative (fiecare avem gusturile noastre și s-ar putea să nu mai aibă loc pentru ele). Poate fi o ciocolată specială (da, mamele care alăptează pot mânca și ele ciocolată, cu măsură) sau orice altceva care știi că le-ar face plăcere.
Poți să le faci un card cadou la cursuri pentru părinți sau o carte de parenting. Dacă vezi că mama întâmpină dificultăți în alăptare o poți îndruma cu blândețe spre un consultant care o va ajuta să se bucure de această experiență minunată.
Iar dacă în familie mai sunt și alți copii, nu îi uita nici pe ei. E greu ca dintr-o dată să nu mai fii în centrul atenției așa că un cadou înseamnă mult pentru ei. Dacă ai mai mult timp la dispoziție joacă-te cu ei! Și dacă ai o relație mai apropiată, ieși cu ei la plimbare. Se vor simți speciali iar părinții vor avea câteva clipe de răgaz.
În vizită la mamă și bebe: în loc de concluzie
Umpleți traista cu aprecieri și cuvinte frumoase, atât pentru bebe cât și pentru părinți! Le vei ridica moralul și se vor simți mai bine. Și nu uita de ei în săptămânile ce vin. Ajutorul și o prezență plăcută sunt de mare folos unei tinere mame. Adeseori, niște prietene bune sunt tot ce are nevoie pentru a nu ajunge la epuizare post-natală sau depresie post-partum.
Știu că ești o prietenă minunată și cu siguranță prezența ta va fi apreciată. Dar ca orice musafir, nu lungi vizita mai mult decât e bine primit. Bebelușii obosesc repede. Și prea multă lume în jur îi va suprastimula, iar părinții sunt cei care vor trebui să îl liniștească.
Tu ce sfaturi ai oferi unui prieten care merge în vizită la un nou-născut?
Dacă ți-a plăcut acest articol, te invităm alături de noi în comunitatea Părinte Informat. Urmăreşte-ne şi pe paginile reţelelor sociale Facebook şi Instagram!
Articol scris de: Miriam Neagoe
- consultant în lactație