10 Mituri despre lactatie
Te confrunți cu o lactatie scăzută? Să știi că și eu m-am confruntat cu această problemă!
Am ajutat la rândul meu multe mame să depășească acest obstacol. Am studiat și m-am pregătit ca să mă ajut pe mine și pe cei care au nevoie de ajutorul meu. Și vreau să te ajut și pe tine! De aceea m-am hotărât să adresez zece dintre miturile legate de lactatie, pentru că informarea corecta e un factor cheie în reușita alăptării.
- MIT: Nu exista sa nu ai lapte!
Cea mai mare parte a mamelor produc suficient lapte pentru a satisface nevoile nutritionale ale bebelușului lor desi se poate ca la început să întâmpine dificultăți. Exista însă și mame care, din diverse motive, produc mai puțin lapte. La fel cum corpul nostru produce mai puțini hormoni tiroidieni, mai puțină insulină, tot așa poate produce și mai puțin lapte.
Posibile cauze sunt:
- anumite dereglări hormonale (ex. ale funcției tiroidine),
- anemie
- țesut glandular mamar insuficient.
Voi prezenta la seminarul dedicat stimulării producției lactate mai multe despre aceste cauze.
2. MIT: Pentru a produce mult lapte, mama trebuie sa consume multe multe lichide.
Mama își va urma senzația de sete.
Necesarul de lichide in perioada alaptarii este de 1800 ml/zi, cifre ce include și apa din alimentele solide. Cantitatea poate însă varia in functie de clima, dietă dar si efortul fizic depus.
De reținut este și faptul că excesul de lichide consumat de mama poate genera o scădere în lactatie.
Pentru un aport adecvat, mama va avea încredere în corpul ei și își va urma senzația de sete
3. MIT: Dacă copilul sta mult la sân, laptele va crește
Pentru ca secretia de lapte sa creasca, este necesar ca laptele sa fie extras eficient din sân.
Astfel, copilul trebuie să sugă eficient, mama să vadă și să audă înghițituri active și să urmarească semnele unei alăptări eficiente.
(despre aceste semne vorbim pe larg la webinarul despre lactatie și la cursul de alăptare)
4. MIT: Copilul stimulează mai bine decât pompa
Dacă suptul copilului este eficient, nici o pompa nu se apropie de randamentul lui.
Însă dacă el nu extrage eficient lapte din sâni, o pompă este absolut necesară pentru menținerea/ creșterea producției de lapte. Aceasta până când este evaluat suptul și se remediază problema.
5. MIT Dacă nu se satura bebelușul e de vină poziționarea greșită la sân
Modul în care bebelușul prinde sânul, precum și poziția corpului său în raport cu corpul mamei sunt importante, însă uneori pot exista particularități care țin de mamă sau de copil și care pot îngreuna suptul. Un consultant în alăptare poate evalua suptul pentru a identifica aceste particularități și pentru a face indicații personalizate pentru fiecare cuplu mamă-copil în parte.
6. MIT Trebuie să renunț imediat la suplimentul de lapte praf
Adeseori se întâmplă următorul scenariu:
Bebelșul a fost hrănit mixt în maternitate dar dupa ce a ajuns acasă se renunță la lapte praf pentru că mama dorește să alăpteze exclusiv.
Este una dintre cele mai frecvente capcane în care pot să cadă părinții la început de drum, din dorința lor (justificată) de a alăpta exclusiv. Părinții trebuie să înțeleagă că cel mai important lucru este ca bebelușul să fie hrănit. Dacă mănâncă mai puțin lapte decât îi este necesar, pot să apară anumite neplăceri cum ar fi să nu crească în greutate, să fie mai somnolent si implicit să sugă mai ineficient.
Cantitatea de lapte praf din alimentația micuțului trebuie scăzută gradual urmărind creșterea în lactatie.
7. MIT: E important ca mama să consume mult lapte de vacă pentru ca să producă mai mult lapte
Nu e nevoie să bei lapte pentru a face lapte! Laptele matern se formează din sângele mamei nu din stomacul ei.
8. MIT Dacă mama folosește pompa pentru sâni secreția de lapte scade.
Secreția lactată scade atunci când laptele nu este scos eficient din sâni. Pentru a fi scos eficient folosind o pompă trebuie:
- să se folosească o cupă de mărime potrivită
- să se folosească frecvent (minim 8 sesiuni de muls în 24 de ore)
Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, cantitatatea de lactatie se menține.
9. MIT: Nu se mai întăresc sânii, înseamnă că nu mai am lapte
Secreția lactată se reglează după nevoile copilului. Unele mame produc mai mult lapte în primele luni, dar ulterior secreția lactată scade adaptându-se la cererea copilului. Astfel, cantitatea produsă va fi doar cât acesta are nevoie și nu se mai ajunge la senzația de sâni plini, tari.
10. MIT: Berea crește lactatia
Sunt studii care arată că anumite polizaharide din orz și hamei stimulează prolactina, hormonul implicat în producția laptelui. Și astfel berea ar avea un ușor efect de stimulare în lactatie. Nicidecum alcoolul, motiv pentru care mamele pot cosnuma bere fără alcool dacă consideră că aceasta are efect galactogog în cazul lor.
În loc de concluzie…
De-a lungul timpului am însoțit multe mame pe acest drum și am făcut tot ce a depins de mine ca ele sa ajungă unde își doresc. Uneori chiar mi-am depășit atribuțiile unui consultant prin implicarea mea. Multe au ajuns acolo unde au dorit, altele au considerat că drumul este prea greu, prea anevoios (uneori, datorită mai multor factori, alăptarea chiar poate să fie foarte dificilă) și altele în ciuda eforturilor supraomenești nu au reușit sa ajungă la o alăptarea exclusivă.
E important să înțelegem că alăptarea nu trebuie să fie totul sau nimic!
Fiecare picătură de lapte contează și aduce beneficii importante celui mic. Sunt lucruri pe care le putem controla (pregătirea pentru naștere, participarea la cursuri prenatale, concentrare pe alăptare imediat după naștere, apelarea la un consultant în alăptare etc) și lucruri care nu depinde de mamă.
E important să fii împăcată că ai făcut tot ce ține de tine și să te bucuri de bebelușul tău. Nu cantitatea de lapte pe care o producem ne definește ca mame!
Articol scris de:
Dr. Ioana Alina Măguran
Editor:
Miriam Neagoe