Stocarea laptelui matern – tot ce trebuie să știi!
Stocarea laptelui matern exprimat a fost adeseori un subiect de discuție în grupurile de sprijin în alăptare iar informația despre această procedură e puțină și greu de găsit. Tocmai de aceea m-am decis să pregătesc un material scurt și concis pe care să îl ai la îndemană atunci când ai nevoie. Iar dacă folosești des lapte exprimat te îndemn să păstrezi acest material într-un loc cât mai vizibil, ușor de găsit atunci când memoria supraîncărcată dă semne oboseală.
Trăim într-o lume în care știrile circulă cu viteza luminii, informația e peste tot și avem mare nevoie de discernământ. Distanțele par tot mai scurte iar mamele sunt și ele tot mai implicate în societate. Cu toții știm că un nou născut are nevoie de mama lui pentru a înflori în dezvoltarea sa. Și cu toate încercăm să le oferim copiilor noștri prezența noastră liniștitoare. Însă, uneori apar situații neprevăzute… De cele mai multe ori învățăm să ne adaptăm și rezolvăm situațiile împreună, nedespărțite de copil. Dar sunt și cazuri în care nu reușim acest lucru. Atunci când bebelușul e alăptat exclusiv, prima opțiune e să i se ofere lapte matern exprimat. E important să evităm tetinele și suplimentarea să fie făcută folosind metode alternative (cană, siringă, linguriță etc).
Reguli privind stocarea laptelui matern
Academia Medicală pentru Alăptare (Academy of Breastfeeding Medicine) a emis un protocol care să ajute părinții să cunoască regulile cu privire la stocarea laptelui matern pentru bebelușul lor.
- Exprimarea laptelui se poate face fie folosind pompe de sân, fie manual. Sunt multe modele pentru pompele de sân și vei primi multe recomandări. Nu te grăbi în achiziționarea uneia anume! Încearcă mai întâi metoda manuală, va fi o deprindere folositoare și dacă e nevoie doar ocazional, s-ar putea să îți fie mai ușor așa decât cu o pompă de sân.
- Stocarea laptelui matern proaspăt exprimat se poate face la temperatura camerei timp de 3-4 ore. Pentru un lapte matern exprimat în condiții de maximă igienă se poate considera stocarea laptelui matern și pentru o perioadă de 6-8 ore. Un studiu recent realizat (4) sugerează ca fiind sigură stocarea laptelui matern timp de 24h la temperatura de 15 grade Celsius, bazat pe o creștere minimă a bacteriilor. Temperatura de 15 grade se poate susține folosind o geantă termoizolantă și gheață.
- În cazul folosirii frigiderului perioada optimă de stocare a laptelui este de 72 de ore.
- Dacă însă e nevoie sa pregătești stocarea laptelui matern pe o perioadă mai lungă de timp, acesta poate fi pastrat în congelator timp de 6 luni. Prin congelare se pastreză nivelul de vitamine (A, B, și E), proteinele, grăsimea, enzimele, lactoza, zincul, imunoglobulinele și lactoferina. Totuși, un studiu (1) arată că după 3 luni nivelul de vitamina C începe să scadă.
Recomandări privind stocarea laptelui matern
Laptele matern pentru care s-a folosit protocolul de stocare s-ar putea să prezinte miros și gust schimbat datorită activității lipazei – o enzimă ce descompune grăsimea în acizi grași. Această descompunere ajută bebelușul în digerarea laptelui matern și nu afectează calitatea laptelui. Totuși, unii bebeluși s-ar putea să refuze să îl consume. Încălzirea laptelui matern la temperaturi de peste 40ºC nu e recomandabilă pentru că se va ajunge la o pierdere a activității enzimelor.
Nu se recomandă recongelarea laptelui decongelat.
De îndată ce bebelușul începe să consume laptele exprimat pentru masa respectivă, apare contaminarea bacteriană. Dacă bebelușul nu consumă întreaga cantitate de lapte, este recomandabil ca restul cantității rămase să se păstreze pentru maxim 1-2 ore.
Laptele matern necontaminat conține în mod natural bacterii nepatogenice importante în stabilirea florei intenstinale în perioada neonatologică. Aceste bacterii sunt probiotice – creează în intestin condiții nefavorabile creșterii organismelor patogene. (2)
Iată deci încă un motiv pentru a considera exprimarea laptelui matern atunci când bebelușul nu poate fi hrănit direct la sân.
Folosirea sticlei în hrănirea bebelușului
Sticla se ține într-o poziție orizontală. Se încurajează bebelușul să ia el inițiativă în a prinde tetina. Și foarte important, lasă bebelușul să imprime el ritmul, oferă-i pauze cât mai des și lăsă-l să stabilească singur cât lapte are nevoie.
De asemenea, dacă ai hotărât să folosești sticla cu tetină pentru a-i oferi micuțului laptele matern exprimat, îți recomandăm să folosești o tehnică mai apropiată de modul în care bebelușul se hrănește la sân – „paced bottle feeding“. Bebelușul se ține cât mai elevat, pentru a putea controla fluxul de lapte.
Banca de lapte matern
Laptele matern e aurul viu – un lichid extrem de bogat și atât de complex încât cercetătorii descoperă mereu noi compuși și noi beneficii ale lui. Laptele matern exprimat poate fi donat, atât direct cât și prin intermediul băncilor de lapte matern! Deocamdată există o singură bancă de lapte matern, în București, dar sperăm ca în viitor să se înfințeze nu doar în Cluj ci și în alte orașe din țară.
Iar dacă ai întrebări legate de alăptare, nu ezita să apelezi la un consultant acreditat!
Dăcă ai găsit acest articol util, te invităm alături de noi în comunitatea Părinte Informat.
De asemenea ne poți urmări și paginile reţelelor sociale Facebook şi Instagram.
Articol scris de Miriam Neagoe
- consultant în alăptare
Bibliografie:
- Buss IH, McGill F, Barlow BA, et al. Vitamin C is reduced in human milk after storage. Acta Paediatric 2001;90:813–815.
- Heikkila¨ MP, Saris PEJ. Inhibition of Staphylococcus aureus by the commensal bacteria of human milk. J Appl Microbiol 2003;95:471–478.
- Human Milk Storage Information for Home Use for Full-Term Infants (Original Protocol March 2004; Revision #1 March 2010) – Academy of Breastfeeding Medicine
- Hamosh M, Ellis LA, Pollock DR, et al. Breastfeeding and the working mother: Effect of time and temperature of short term storage on proteolysis, lipolysis, and bacterial growth in milk. Pediatrics 1996;97:492–498.