Somnul bebelușului: totul pentru siguranța lui

Somnul bebelușului: totul pentru siguranța lui

Pentru cei mai mulți dintre noi, poziția în somn este o chestiune care nu lasă loc de discuție: dormim în ce poziție vrem și cum ne simțim odihniți. Nu la fel de simplu stau lucrurile când ne referim la somnul bebelușului. Pentru el somnul este un subiect crucial și trebuie să avem grijă de o sumedenie de elemente. Cât doarme? În ce poziție doarme? La ce temperatură doarme? Cu cine doarme? În ce cameră doarme? Doarme în pat? Doarme în pătuț?

Somnul bebelușului: totul pentru siguranța lui

Și uite-așa, un subiect aparent simplu – somnul bebelușului, are în spate o mulțime de detalii importante pentru siguranța și dezvoltarea noului venit. Apoi, pentru că un bebeluș nu-și poate alege singur poziția cea mai comfortabilă, ne rămâne nouă – părinților, să ne asigurăm că-i oferim un mediu favorabil și sigur.

Sindromul SIDS

Un eveniment extrem de nefericit, care poate avea loc în timpul somnului bebelușului, este decesul. Acesta poate surveni din cauza sufocării sau strangulării, fie fără o cauză evidentă (sindromul morții subite a sugarului – la care ne vom referi mai departe cu prescurtarea SIDS).

Deși SIDS apare la bebeluși aparent sănătoși, următorii factori de risc au fost avansați:

• O defecțiune a centrului respirației de la baza creierului (trunchiul cerebral) care face dificilă sau imposibilă reluarea respirației în anumite condiții.
• Existența unei perioade vulnerabile, caracteristică vârstei de 2-4 luni.
• Prezența unor condiții de mediu care împiedică respirația.

Se prefigurează așadar următorul tablou:

SIDS apare la bebeluși cu o tulburare intrinsecă, într-o perioadă critică a dezvoltării (primele luni de viață) când acesta este supus unor condiții de mediu care-i împiedică respirația adecvată (exemplu: poziționarea pe burtică în somn).

Dintre cei trei factori de risc singurul care se află sub controlul direct al părinților sau îngrijitorului este factorul de mediu din somnul bebelușului.

Somnul bebeșului în poziția pe spate – cea mai sigură poziție pentru scăderea incidenței SIDS

SIDS este prima cauză de deces la copiii între o lună și un an. Din această cauză s-au propus multiple recomandări pentru scăderea incidenței acestei tragedii. Toate acestea au ca scop asigurarea unui mediu cât mai sigur pentru somnul bebelușului, prin înțelegerea factorilor de risc și adoptarea de măsuri protective.

Recomandarea cea mai importantă și care s-a dovedit eficientă în toate comunitățile unde a fost implementată este legată de poziția în somn. Poziția cea mai sigură pentru prevenirea SIDS este poziția pe spate. De îndată ce bebelușul se poate roti din poziția pe spate în poziția pe burtă și invers, acestuia i se poate permite să doarmă în orice poziție alege.

Sindromul SIDS

SIDS nu poate fi prevenit în 100% din cazuri. Dar în comunitățile unde s-a urmat această recomandare s-a observat o scădere semnificativă a deceselor din timpul somnului. Asociația Americană de Pediatrie recomandă poziționarea pe spate în somnul bebelușului încă din anul 1992, numărul de decese în timpul somnului scăzând considerabil în urma emiterii recomandării.

Poziția pe burtă sau pe o parte – RISCURI

Poziționarea pe burtă sau pe o parte sunt contraindicate. Ambele duc la o creștere a riscului de deces în timpul somnului.

Deși, încă recomandată de unele cadre din mediul spitalicesc din România, poziția pe o parte este de asemenea asociată cu un risc crescut al decesului în somnul bebelușului (risc de două ori mai mare față de poziția pe spate). Cea mai periculoasă este poziționarea pe burtică. Conform studiilor, există un risc de 2-13 ori mai mare pentru deces în somnul bebelușului.

Teama de aspirare a lichidelor regurgitate, în cazul poziționarii pe spate, este unul dintre motivele pentru care unele cadre medicale încă recomandă poziționarea laterală în somnul bebelușului. Poziționarea pe spate NU crește riscul aspirării, nici la copiii cu reflux gastroesofagian (conform Asociației Americane de Pediatrie și Asociației de Gastroenterologie și Nutriție Pediatrică din America).

Riscul apariției SIDS depășește beneficiul oferit de poziționarea pe burtică/lateral, în cazul refluxului. În anumite condiții cum ar fi anumite anomalii anatomice cu prezența refluxului, medicul poate indica poziționarea pe burtică. Recomandarea poziționării pe spate fiind valabilă în cazul bebelușilor sănătoși și nu în cazul celor cu anumite afecțiuni și care au o recomandare diferită din partea unui medic.

Așezarea nou-născutului pe lateral în unele maternități este o practică bazată pe crezul unor cadre medicale conform căruia în această poziție se curăță căile respiratorii de lichidul amniotic și se evită aspirarea – un crez nefondat.

Mai mult decât atât, este o practică îngrijorătoare, din moment ce părinții merg acasă cu bebelușul. Ulterior îl vor pune în aceeași poziție – lateral, crezând că aceasta este indicată. Așa cum am arătat mai sus, poziția laterală are un risc mai mare de deces în somnul bebelușului față de poziția pe spate.

De ce este cel mai sigur somnul bebelușului pe spate?

Deși s-a constatat clar că poziția pe spate este cea mai sigură în somnul bebelușului, nu s-au elucidat încă pe deplin mecanismele prin care aceasta duce la un risc mai scăzut al decesului în timpul somnului în timp ce restul pozițiilor duc la un risc ridicat. S-au propus însă următoarele elemente plauzibile:

• Poziția pe spate activează sistemul nervos simpatic și poate acționa ca un stresor. Asta face ca bebelușul să se trezească mai ușor în special în condiții care periclitează viața.

• Aflat pe burtică, sistemul autonom care reglează sistemul cardiovascular poate fi afectat în timpul somnului ducând la oxigenare cerebrală scăzută în special în luna a 2-a și a 3-a de viață.

• Pe burtică sau într-o parte, copilașul respiră aerul expirat cu dioxid de carbon și sărac în oxigen – ceea ce duce la hipooxigenare.

• Există riscul supraîncălzirii dacă poziționarea e pe burtică (fapt asociat cu apariția SIDS).

Importanța mediului în somnul bebelușului

În afară de poziție, locul ales pentru somnul bebelușului este foarte important atunci când vorbim de siguranța somnului.

Mediul de somn sigur atât pentru prevenirea accidentelor dar și a scădea riscul de SIDS presupune următoarele:

În primul rând somnul bebelușului să aibă loc în apropierea părinților în primul an de viață. Această practică este considerată că ar reduce riscul apariției SIDS cu 50%. Părintele poate fi atent astfel la semnalele emise, să răspundă și să intervină. În apropierea părinților înseamnă cel puțin în aceeași cameră (room-sharing). Bebelușul poate dormi în pătuțul lui, în pătuțul lui lângă patul părinților sau în patul părinților.

Co-sleeping este un concept generic ce se referă la diferite modalități de aranjare a spațiului pentru somnul bebelușului. În acest fel, de regulă mama doarme în apropierea bebelușului la o distanță în care cei doi se pot percepe senzorial (miros, mișcare, vizual, etc.), ceea ce înseamnă destul de apropiați.

Profesorul James McKenna, antropolog și autoritate internațională în ce privește somnul diadei mamă-copilaș, în relație cu alăptarea și apariția SIDS spune următoarele, indiferent de locul în care doarme bebelușul:

1. În primul rând, oferirea unui siguranțe în somnul bebelușului începe din perioada de gestație prin evitarea fumatului de către mamă. Bebelușii ai căror mame au fumat în timpul sarcinii au risc mai mare de SIDS. Se estimează că o treime din cazurile de SIDS ar putea fi eliminate dacă gravidele ar întrerupe fumatul. Se recomandă de altfel ca și după naștere să nu aibă loc expunerea bebelușilor la fum de țigară (încăperi, mașină).

2. Alăptarea este un factor de protecție semnificativ față de SIDS! Cu atât mai mult dacă aceasta este exclusivă.

3. Indiferent dacă bebelușul este sau nu în același pat cu părinții, aceștia trebuie să se asigure de prezența următoarelor:

Factori de asigurat pentru somnul în siguranță al bebelușilor

Factori de asigurat pentru somnul în siguranță al bebelușilor

• Salteaua să fie fermă și nu moale.

• Dacă e vorba de pătuț: acesta să fie gol. Oricât de frumos arată un pătuț cu plușuri și lucruri drăguțe, acestea nu au ce căuta aici, cel puțin în primul an de viață. La fel nici pernița – copilașul nu are nevoie. Cu atât mai mult, când se va întoarce singur pe burtică în somn, spațiul acesta trebuie să fie liber fără nimic care să crească riscul de sufocare.

• Dacă somnul bebelușului e în patul părinților, din nou fără perne în jur sau spații în care s-ar putea bloca.

• Dacă se atașează pătuțul de pat și se îndepărtează o latură, atenție dacă se crează anumite spații. Ideal nivelul pătuțului să fie cu ceva mai jos decât nivelul patului.

• Cearșaful de pe pat să fie întins bine și ancorat de saltea.

• Trebuie avut grijă să nu fie acoperită fața cu nimic. Dacă părintele consideră necesar să învelească bebelușul, se poate folosi un sac de dormit adecvat vârstei. Sau îl poate înfășa lejer lăsând brațele afară sau îl poate înveli ancorând păturica de saltea pentru a nu putea fi înlăturată sau trasă peste cap.

Somnul împreună cu cel mic – recomandări generale

A dormi împreună cu bebelușul în același pat se consideră a fi mediul optim de relaționare și grijă față de bebeluș în care se răspunde nevoilor copiilor și se favorizează alăptarea. Și se poate practica în siguranță. DAR, contează foarte mult condițiile în care se face acest lucru.

Părinții trebuie să cunoască ce înseamnă siguranța bebelușului în somn și să acționeze în consecință. Pe lângă tot ce am discutat deja, atunci când părinții hotărăsc că vor pune copilașul în patul lor, e necesar să aibă în vedere și următoarele aspecte:

• Să fie o decizie conștientă – și partenerul să știe că bebelușul este în pat sau că va fi adus la un moment dat.

• Părinții să nu fie fumători.

• Să nu fie sub tratament cu diverse medicamente (somnifere, etc) care le fac somnul mai profund/ sau să fie sub influența alcoolului/ sau să aibă un somn adânc din care le e greu să se trezească de regulă.

• Bebelușii să nu doarmă împreună cu alți copii ci cu un adult care își asumă răspunderea.

• Atenție la părul lung al mamei – să nu existe posibilitatea de a împiedica bebelușul să respire.

• Copilașii care nu sunt alăptați nu trebuie să doarmă în același pat cu mama, dar în apropiere. Aceștia au anumite particularități față de cei alăptați care se și trezesc mai greu și mai rar, având astfel un risc mai crescut de SIDS.

Somnul împreună cu cel mic – recomandări ale Asociației Americane de Pediatrie

Aceste recomandări sunt valabile pentru toți părinții cu privire la somnul bebelușului. Inclusiv pentru cei care declară că nu vor practica bed-sharing (dormit pe aceeași suprafață). La un moment dat mulți își aduc copiii aproape, chiar dacă doar pe o perioadă a nopții.

Și Asociația Americană de Pediatrie (care în trecut nu accepta bed-sharingul – de fapt recomandă mai degrabă ca bebelușii să doarmă lângă părinte – dar pe o altă suprafață) recunoaște faptul că mulți părinți dorm cu copiii din diferite motive.

De aceea recomandă ca mama care alăptează să facă acest lucru în condiții de siguranță. Deoarece ea poate adormi/ațipi, cel mai sigur e să alăpteze în pat cu bebelușul lângă ea și nu pe o suprafață îngustă (canapea) sau pe un scaun, situații sau locații care pot avea un final nefericit.

Somnul bebelușului și alte dispositive folosite

Suzeta

Unele studii au arătat o asociere între folosirea suzetei și riscul scăzut de SIDS, fără să se ajungă la o explicație pentru aceasta – bebelușii oricum scapă suzeta după ce adorm și nu stau cu ea în gură multă vreme. Aici poate intra în discuție și implicațiile folosirii suzetei, de aceea, recomandarea rămâne controversată.

Totuși, dacă părintele dorește să ofere suzeta în timp ce are loc somnul bebelușului sau în timpul zilei, e bine să o facă după 4-6 săptămâni de viață pentru a se stabili o tehnică și relație de alăptare solidă.

Alte dispozitive

Scoica, leagănul, etc. pot fi dispozitive utile unei familii dar nu sunt testate în ceea ce privește siguranța în somnul bebelușului. Dacă copilașul adoarme în astfel de dispozitive, trebuie supravegheat sau cel mai bine (și când se poate) mutat pe o suprafață sigură. Nu sunt sigure nici acele dispozitive ce mențin bebelușii într-o anumită poziționare.

Până în prezent nu există dovezi precum că folosirea diferitelor dispozitive de monitorizare cardio-respiratorie, gadgeturi ar reduce riscul SIDS.

Somnul și dezvoltarea armonioasă a bebelușului

Mulți părinți pornesc la drum cu anumite planuri care se pot schimba pe măsură ce bebelușul apare, este alăptat, se trezește noaptea de n ori, etc. Ca părinți suntem deplin responsabili pentru bebelușii noștri și pentru somnul lor. Este esențial să le oferim, dincolo de dragoste, toate cele necesare siguranței, inclusiv în ceea ce privește somnul acestora.

Bebelușii au nevoie de apropiere fizică, astfel au parte de o adaptare și dezvoltare armonioasă. Dormind în apropierea noastră le oferim această oportunitate și în plus reducem riscul de apariție SIDS. Cât de aproape de noi (în același pat sau lângă pat) depinde de fiecare. Contează doar să cunoaștem ce înseamnă siguranța somnului și să creem acel mediu.

Dăcă ai găsit acest articol util, te invităm alături de noi în comunitatea Părinte Informat. De asemenea ne poți urmări și paginile reţelelor sociale Facebook şi Instagram.


Articol scris de Dr. Andreea Fersigan

  • medic sănătate publică și epidemiologie
  • educator perinatal, prenatal certificat Lamaze
  • consultant în alăptare IBCLC
  • mămică a unui băiețel

Dr. Andreea Fersigan susține cursuri Lamaze și consultații de alăptare în cadrul centrului nostru.


Referințe:
• http://pediatrics.aappublications.org/content/pediatrics/138/5/e20162940.full.pdf
• http://www.nature.com/pr/journal/v77/n1-1/full/pr2014140a.html
• https://www.ispid.org/infantdeath/id-prevention/
• http://cosleeping.nd.edu/safe-co-sleeping-guidelines/
• https://www.cdc.gov/sids/AboutSUIDandSIDS.htm
• https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/sudden-unexpected-death-in-infants-sudi-and-sids
• https://www.healthychildren.org/english/ages-stages/baby/sleep/pages/Preventing-SIDS.aspx
• http://pediatrics.aappublications.org/content/130/5/e1389.1.long?utm_source=TrendMD&utm_medium=TrendMD&utm_campaign=Pediatrics_TrendMD_0
• https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19344862