Mamă de carieră sau Carieră de mamă

Mamă de carieră sau Carieră de mamă

Poate că nici nu trebuie să alegi între a fi o mamă de carieră și cariera de mamă. Dar e bine să le pui în balanță și să apreciezi fiecare moment în parte.

Ca și femeie, în mijlocul oamenilor care muncesc, ești apreciată. Ai parte de adulți cu care să porți o discuție edificatoare. Calitățile îți sunt puse în valoare. Victoriile jubilate. Da, uneori poate ți se vorbește de sus sau ești corectată pentru erorile comise. Dar de regulă cu respect. Ești alături de oameni cu preocupări comune și adesea găsești prieteni în rândul lor. Faci cursuri, te perfecționezi și evoluția ta e cuantificabilă.

Mamă de carieră

Ca și mamă de carieră, de cele mai multe ori nimeni nu remarcă munca pe care o faci. Nu îți mulțumește nimeni că ai schimbat un scutec. Sau că ai șters mâncarea întinsă pe jos de dulcele tău copil. Uneori, copilul care trece prin momente dificile chiar strigă sau plânge și dacă ești norocoasă ți se întâmplă acasă și nu în oraș.

Nu îți dă nimeni un premiu de cea mai bună mama când copilul face primii pași sau când leagă prima propoziție. Zilele de mamă pot fi adesea obositoare. Luni e la fel ca marți, sau miercuri sau joi și uneori uiți când ai fost la coafor ultima dată. Ți se pare greu și poate ai da orice să fi din nou la birou, să îți bei cafeaua (caldă) în liniște și să nu îți întrerupă cineva șirul gândurilor în fiecare minut.

Pe când reușești să faci față provocărilor prezente, copilul tău trece într-o altă etapă și simți că trebuie să o iei de la capăt. Sunt zile când te simți singură și izolarea ca tânără mama poate veni foarte ușor.

Mamă de carieră

Și totuși…

Nici o altă muncă și nici un alt proiect nu va fi la fel de drag inimii tale ca munca de mamă. Iar bonusul final e cu siguranță copleșitor: o viață pe care ai influențat-o în bine prin gesturile acelea mărunte din fiecare zi. Și până la bonusul final vei primi uneori mici semne de apreciere, mai valoroase decât orice primă de serviciu: îmbrățișări, zâmbete și declarații de iubire!

Iar dacă azi treci printr-o perioadă dificilă, agață-te strâns de zâmbetul copilului tău! Cu siguranță veți depăși greutățile și vor veni zile mai bune!

Dăcă ai găsit acest articol util, te invităm alături de noi în comunitatea Părinte Informat.
De asemenea ne poți urmări și paginile reţelelor sociale Facebook şi Instagram.

Articol scris de: Miriam Neagoe

  • consultant în alăptare