Înțărcarea vs creșă: specialistul îți răspunde!

Înțărcarea vs creșă: specialistul îți răspunde!

E înțărcarea singura soluție când cel mic merge la creșă?

Întâlnesc des această situație legată de înțărcarea copilului când ajungem la creșă:

Am fost la prezentarea unei grădinițe și directoarea instituției a spus că: ”doar mamele comode alăptează după 1 an și că alăptarea este o dependență”.

Trebuie să înțarc pentru că micuțul meu de 1 an și 3 luni va începe în curând creșa?

Răspunsul specialistului:

NU! Începerea creșei nu este un motiv pentru care să întrerupem alăptarea! Niciodată decizia de înțărcare nu trebuie luată pentru că cineva din exterior ne presează. Înțărcarea e decizia ce aparține mamei și copilului!

E adevărat că după vârsta de un an putem învăța să răspundem nevoilor emoționale ale copilului altfel decât prin alăptare. Atunci când bebe era mic alăptarea era modalitatea prin care îi puteam liniști orice plâns, modul prin care ne conectam cu bebelușul. Însă, pe măsură ce copilul crește, mama învață noi modalități de alinare a plânsului bebelușului și de conectare.

În zilele noastre orice persoană poate emite păreri publice bazate pe experiența personală, dar studiile și dovezile științifice ne arată că alăptarea contează și după vârsta de 1 an.

Întărcarea: între alăptare și diversificare

Specialiștii și organizațiile internationale, inclusiv OMS, recomandă alăptarea exclusivă în primele 6 luni. De la această vârstă, pentru a răspunde nevoilor nutriționale, bebelușii ar trebui să primească și alimente solide. Dar acest fapt nu exclude alăptarea în paralel până la 2 ani și peste, atât cât mama și copilul doresc.

Cu cât un copil este alăptat mai mult, cu atât riscul să dezvolte anumite boli este mai mic. Cu cât mama alăptează mai multe luni sau mai mulți ani (perioadă cumulată prin alăptarea fiecărui copil al ei) cu atât beneficiile pentru sănătatea ei sunt mai mari.

Laptele matern niciodată nu se transformă în apă, acesta se sintetizează din sângele mamei și este extrem de valoros pe toată perioada alăptării.

Înțărcarea vs creșă: Specialistul îți răspunde!

Așadar, dragă mamă, înțărcarea nu e sinonimă cu începerea creșei. El se va adapta frumos la noua schimbare din viața lui și ție iți va fi mai ușor să depășești posibilele viroze ce pot să apară după începerea colectivității.

Iți recomand ca, pe măsură ce copilașul crește, să înveți să te conectezi cu el și altfel decât prin alăptare. Iar atunci când decizi că vrei să închei alăptarea, blând și cu respect pentru tine și copilul tău, te așteptăm în grupul nostru de suport.

Dăcă ai găsit acest articol util, te invităm alături de noi și în comunitatea Părinte Informat. Ne găseşti şi pe paginile reţelelor sociale Facebook şi Instagram.


Articol scris de:

Dr. Ioana Alina Măguran

  • medic neonatolog
  • consultant în alăptare acreditat IBCLC

 

Miriam Neagoe

  • consilier în alăptare

 

 


Resurse: