Alăptarea și miturile ei

Alăptarea și miturile ei

Cel mai des întâlnit mit este faptul că alăptarea este un lucru facil.

Probabil că acest mit s-a creat printr-o deducție logică, pornind de la faptul că alăptarea este un proces natural.

Îmi place să compar alăptarea cu mersul bebelușilor. Și mersul este un lucru natural și totuși, copii fiind, trec luni bune până ajungem să umblăm. Și cădem de multe ori. Dacă în ceea ce privește mersul avem timp suficient pentru exercițiu, statutul de mamă ne impune ca alăptarea să meargă strună de la început. Cel mai mic membru al familiei are nevoie de hrană continuu. Iar senzația că nu poți să îi oferi copilului tău alinarea atunci când plânge poate fi extrem de chinuitoare.

Este foarte adevărat că pentru unele cupluri mamă-copil totul merge perfect din prima clipă. Însă există destule cazuri în care lucrurile nu stau deloc așa. Doar pentru că alăptarea este ceva natural, nu înseamnă că nu cere informare, efort și răbdare.

În contextul dificultăților întâlnite după nașterea copilului își face simțită prezența şi un alt mit:

Mitul că unele mame nu pot produce suficient lapte pentru a continua alăptarea.

Acesta este cel mai des întâlnit motiv invocat de mamele din lumea întreagă pentru a întrerupe alăptarea înainte de șase luni. În realitate, un număr mic de femei chiar au probleme în a produce suficient lapte. Există anumite comportamente pasagere ale copiilor precum nevoia frecventă de a cere sânul sau o aparentă insatisfacție a copilului după perioadele de supt. Acestea le induc mamelor falsa percepție a scăderii cantității de lapte. Multe mame, interpretând astfel neliniștea copilului, vor introduce o primă sticlă de lapte praf, în încercarea de a-l liniști pe micuț.

Suplimentarea alimentației astfel începută va genera, în timp, o scădere reală a cantității de lapte produs de sânii mamei.

Sânul funcționează după legea cererii și a ofertei. Dacă mama, în mai multe zile succesive, îi oferă copilului o cantitate de lapte din altă sursă, percepția organismului ei va fi că nu e nevoie de acea cantitate de lapte și nu o va mai produce. În acest caz, scăderea cantității de lapte nu este o cauză în sine, ci e un efect al cererii de lapte, în mod constant scăzute.

Alăptarea și miturile ei

Desigur că există şi o categorie de mame care se vor întrista citind rândurile de mai sus. Este vorba despre mamele care deși și-au dorit să alăpteze, nu au reușit să facă acest lucru. Cel mai adesea ele nu au avut cunoștințele sau susținerea necesară la momentul potrivit. În următoarele rânduri vreau să mă adresez lor.

Uitați-vă la copiii dumneavoastră. Sunt mari și frumoși? Ei bine, vreau să vă spun un mic secret, mitul adevărat:

Copii nu cresc numai cu hrană. Ei cresc și cu dragoste.

Acea dragoste necondiționată pe care voi le-ați oferit-o ceas de ceas. E adevărat, laptele de mamă este hrana potrivită pentru copil, însă fiecare sticlă de lapte praf pe care ați oferit-o copilului dumneavoastră a fost îmbogățită cu dragoste de mamă. Copilul dumneavoastră știe asta. Acest lucru nu se va schimba niciodată.

Și dacă vreodată veți mai trece prin odiseea sarcinii și a nașterii, și veți mai întâmpina dificultăți cu alăptarea, să știți că există oameni care pot să vă ajute prin consilierea oferită. Oameni care știu că un lucru natural, așa cum e alăptatul, poate fi și dificil uneori…

Dacă ţi-a plăcut acest articol te invităm alături de noi în comunitatea Părinte Informat. Ne găseşti pe  paginile reţelelor sociale Facebook şi Instagram


medic Teodora Catinas

Articol scris de Dr. Teodora CĂTINAȘ

  • medic specialist pediatrie
  • educator prenatal Lamaze
  • consultant în alăptare IBCLC