Alăptarea în sisteme de purtare ergonomice
Ca orice lucru pe care îl faci pentru prima oară, alăptarea în sisteme de purtare ergonomice poate fi mai dificilă la început, dar pe parcurs se va dovedi a fi un ajutor neprețuit.
Te-ai întrebat vreodată cum poți supraviețui ca mamă a doi copii mici, sau chiar trei? Și ți-au trecut prin minte probabil primele săptămâni, când o bună parte din timp o petreceai alăptând. Și te vedeai deja arestată pe canapea, cu un bebe mic și dulce la sân, în timp ce minunea mare face toate nazbâtiile posibile prin casă. Un moment de panică, respiri adânc și îți amintești că deocamdată ai doar un copil. Poate însă ți-a răsărit un gând: purtarea bebelușului și de ce nu, alăptarea în sisteme de purtare ergonomice!
De ce să alegi alăptarea în sisteme de purtare ergonomice?
Cu ajutorul sistemelor de purtat bebeluși și învățând alăptarea în sisteme ergonomice, poți face față unui copil mic, care nu ar sta locului. Și toatea astea în timp ce îi oferi toată grija și atenția mogâldeței din brațele tale și fără să îți pierzi mințile. Iar orice mamă găsește la momentul oportun soluția potrivită pentru familia ei. Pentru mine, sistemele de purtare ergonomice și alăptarea în sistem, acea prelungire a brațelor mele care îl înfășurau cu multă dragoste și îl ajutau să se liniștească în ritmul atât de familiar al bătăii inimii mele, au fost soluția perfectă!
Dacă la primul copil foloseam sistemul din când în când, ei bine al doilea copil s-a cuibărit acolo și am plecat împreună, toți 3, să cucerim lumea.
Și cum un bebe doarme mult și mănâncă des, prima mea provocare a fost să învăț alăptarea în sisteme ergonomice. Poate părea dificil la început, dar cu fiecare încercare am reușit să mă descurc tot mai bine.
Ce face ca alăptarea în sisteme de purtare a bebelușului să fie benefică?
- mult contact direct care eliberează prolactina și crește nivelul oxitocinei ducând astfel la creșterea lactației,
- bebe e foarte aproape de sursa de hrană și va ajunge astfel să se hrănească mai des, la primele semne de foame,
- mama are libertate de mișcare și două mâini libere,
- crește încrederea mamei în capacitatea ei de a-și îngriji copilașul,
- bebelușul se simte în siguranță și va plânge mai puțin,
- mama va putea să îl ajute și pe copilul mai mare în timp ce are grijă și de cel mic.
Dar cum se desfășoară efectiv alăptarea în sisteme de purtare ergonomice?
Iată câteva sfaturi specifice pentru câteva din cele mai folosite sisteme!
Alăptarea în sisteme de purtare ergonomice: Sistemul Wrap elastic
Sunt mai multe variante astfel încât mama să aleagă ce e mai potrivit și mai confortabil pentru ea și copilul ei. Iată cum se întâmplă alăptarea în Boba Wrap (la fel se poate proceda cu orice wrap elastic):
[sursă video Boba YouTube channel]
Fiind vorba de un bebe mic e important să îi sprijinim capul de-a lungul întregului proces!
- se dau bretelele ușor la o parte și panoul în jos,
- se mișcă ușor bebe ca să coboare puțin în wrap, pe diagonală,
- se scoate sânul și se poziționează bebe (ajută ca bluza să fie decoltată dar se poate alăpta și ridicând bluza mai sus),
- se aranjează din nou materialul astfel încât să ofere susținere,
- bebe rămâne în poziția burtică pe burtică,
- atunci când sesiunea de alăptat s-a încheiat se ajustează din nou wrapul pentru a obține o poziție corectă.
Iată și o altă exemplificare, alăptarea în Moby wrap:
[sursă video Moby Wrap YouTube channel]
Sistem de purtare ergonomice: Sling cu inele
Un alt sistem de purtare foarte versatil, care poate fi folosit de la naștere și mult după aceea este slingul cu inele. E important să fie capul poziționat pe umărul opus celui cu inele!
Pentru alăptarea în sisteme sling (denumit de unii și sling reglabil) trebuie să parcurgi următorii pași:
- se dă puțin drumul la material astfel încât să poți schimba poziția bebelușului,
- se ajutează poziția astfel încât capul să fie în dreptul sânului și se ghidează atașarea, dacă e nevoie,
- capul și fundul trebuie să fie bine susținut de material în timpul poziționării,
- în timpul alăptării se susține capul cu mâna pentru a te asigura că poate respira și înghiți ușor,
- când termină, se ajustatează din nou materialul pentru a-i oferi susținerea necesară.
Iată un scurt video ce exemplifică acești pași:
[sursă video Sakura Bloom YouTube channel]
Alăptarea în sisteme de purtare ergonomice tip Marsupi Plus
Marsupi Plus a fost prima mea experiență cu alăptarea în sisteme ergonomice. Și mi se pare atât de simplu încât mă tot întreb de ce nu am descoperit mai repede!
Tot ce trebuie să faci e să desprinzi velcro și să lași panoul să coboare ușor până când gura copilului ajunge în dreptul sânului. Dacă vorbim de un copil mai măricel va fi poate necesar să cobori puțin centura pe șold.
Nu uita să ajustezi poziția bretelelor atunci când bebelușul va termina de supt! În această poziție greutatea nu mai e la fel de uniform distribuită și risți să ai dureri de spate dacă rămâne mult timp în acest fel.
Alăptarea în sisteme de purtare: Soft Structured Carrier (SSC)
Sistemele cu cataramă (SSC) sunt cele mai populare printre părinți și la fel ca în cazul Marsupi Plus, e nevoie de doar câteva mișcări pentru a alăpta în ele. Pentru a realiza alăptarea în sisteme ergonomice SSC trebuie să urmezi pașii de mai jos:
- se ajustează poziția centurii. Recomandarea e ca aceasta să fie poziționată pe talie. Unele mame, pentru o mai bună poziționare a bebelușului la sân, coboară centura mai spre sold.
- se dă drumul ușor la bretele până bebelușul ajunge în dreptul sânului sau la o înalțime la care mama îi poate oferi sânul.
- la fel ca și mai sus, e indicat ca la final să se reașeze bretelele astfel încât ele să ofere o susținere și o distribuție a greutății optimă.
Iată o exemplificare a modului în care trebuie să ajustezi centurile pentru un SSC Boba 4G:
[sursă video Boba YouTube channel]
Micile ajutoare, marile descoperiri:
Pentru mine alăptarea în sisteme ergonomice a fost cel mai mare ajutor în depășirea grevei suptului. Mă ajuta să aduc copilul într-o stare de semiadormire, stare în care accepta să sugă. În plus, era aproape de sursa hranei și se putea ”servi” ori de câte ori avea nevoie.
O altă situație în care sistemele de purtare ergonomice pot ajuta mult e refuxul, situație în care se recomandă ca bebelușul să fie cât mai mult într-o pozițe verticală. Și în cazul unui reflex de ejecție puternic al laptelui e indicat ca alăptarea să se facă într-o poziție verticală, așa cum se întâmplă în cazul alăptării în sistem.
Dăcă ai găsit acest articol util, te invităm alături de noi în comunitatea Părinte Informat. De asemenea poți să ne vizitezi şi pe paginile reţelelor sociale Facebook şi Instagram.
Articol scris de Miriam Neagoe
- consilier în alăptare