Alăptarea când mama e bolnavă
Grija e sinonimă cu mama. Însă, în viață ne întâlnim și cu momente în care ea este cea care ajunge la medic. Și cu siguranță prima întrebare care ne trece prin gând este ce se întâmplă cu alăptarea când mama e bolnavă?
„Au trecut câțiva ani de atunci dar scurgerea timpului nu a șters amintirea celor 12 ore de mamă bolnavă. Ore de chin, ore de neliniște și de mii de întrebări:
- Ce se va întâmpla cu mine?
- Cine va avea grijă de bebelușul meu?
- Oare îl voi mai putea alăpta?
și o sumedenie altele care făceau rotocoale în jurul meu…
Alăptarea s-a dovedit a fi și atunci arma mea secretă, cea care ne-a ținut pe linia de plutire atât pe mine – mama bolnavă, cât și pe băiețelul meu. Am avut șansa să întâlnesc în cadrul serviciului de urgențe cadre medicale care mi-au oferit tot sprijinul în a-l alăpta pe băiețelul meu, făcând astfel vizita mea intempestivă mult mai suportabilă.”
Iată o frântură din povestea unei mame bolnave care, la fel ca multe alte mame, ajunge la medic.
Compatibilitatea medicamentelor cu alăptarea când mama e bolnavă
Din păcate, din lipsă de informații corecte, în astfel de situații multe mame sunt îndemnate să renunțe la alăptare. Argumentul este fie că nu există tratament compatibil cu alăptarea, fie că din cauza alăptării, organismul nu poate să lupte cu boala. Dar oare la drepturile și nevoile copilului cine se gândește? La cât de mult facilitează alăptarea relaționarea mamei cu bebelușul? Sau ce ar însemna pentru mama bolnavă încetarea alăptării. E atât de important în astfel de situații să se studieze în profunzime variantele de tratament medicamentos existente și să se pună în balanță toți factorii.
Dar haideți să vedem ce scrie Dr. Thomas W. Hale (profesor de pediatrie în cadrul Texas Tech University School of Medicine și director al Centrului InfantRisk) în cartea sa intitulată „Medicamentele și alăptarea”. [1]
Este indubitabil că laptele oferit de mamă este cea mai bună hrană pentru copilul ei. Sunt multe studii riguroase care arată beneficiile laptelui matern asupra creșterii și dezvoltării copilului.
Multor mame le sunt prescrise tratamente medicamentoase în timpul alăptării și una dintre primele întrebări ce le apare e: Sunt acestea compatibile cu alăptarea?
Alăptarea când mama e bolnavă și ajunge la medic?
Și acest lucru se întâmplă pentru că folosirea medicamentelor în timpul alăptării e controversată ca practică. Dar adevărul este că majoritatea medicamentelor ajung într-o cantitate extrem de mică în laptele matern, o cantitate ce nu pune în pericolul copilul alăptat.
Medicul privește doar pacientul din fața lui fără a lua în calcul și bebelușul alăptat și prescrie tratamentul. Din nefericire, cei mai mulți medici citesc doar prospectul medicamentelor sau pur și simplu prescriu pentru mama bolnavă să nu alăpteze. Fac acest lucru fără o cercetare riguroasă a literaturii de specialitate. Și fără a consulta ultimele dovezi despre compatibilitatea unor medicamente cu alăptarea. Sau mai grav le vor spune direct mamelor să înțarce.
A întrerupe alăptarea când mama e bolnavă este de cele mai multe ori o decizie/recomandare eronată și majoritatea pot urma un tratament medicamentos fără a o întrerupe. Este responsabilitatea clinicianului să se informeze și să ia decizia cea mai bună pentru sănătatea mamei și a copilului.
Informații utile din materiale UNICEF – despre medicație în timpul alăptării [2]
Autorii cursului, care se adresează cadrelor medicale, încep prin a recunoaște influența covârșitoare pe care o are medicul asupra alăptării. În mod evident o prestație ce nu încurajează alăptarea va contribui la răspândirea alimentației artificiale.
Dar haideți să ne îndreptăm puțin privirea spre mama bolnavă și să vedem mai întâi care sunt frământările sale. Cele mai des întâlnite motive pentru a întrerupe alăptarea când mama e bolnavă sunt:
- Teama că boala se va transmite la copil,
- Sfatul medicului de a nu alăpta,
- Separarea de copil adusă de internarea în spital.
În realitate însă, rareori există un motiv întemeiat ca mama bolnavă să oprească alăptarea. Dacă ne referim la infecțiile obișnuite, alăptarea nu crește riscul copilului de a se infecta, anticorpii pe care mama îi produce pot constitui o bună protecție pentru copil. Principala problemă care poate apărea însă în cazul îmbolnăvirii mamei este capacitatea ei de a îngriji copilul. Dar și în acest caz, posibilitatea de a alăpta rămâne valabilă, fiindcă alăptarea în sine nu presupune efort. Mama va putea face acest lucru în timp ce stă întinsă în pat lângă copilul ei.
Soluții pentru a continua alăptarea când mama e bolnavă
- Dacă mama bolnavă trebuie să urmeze un tratament medicamentos, trebuie să aleagă unul care să fie compatibil cu alăptarea.
- Dacă mama bolnavă trebuie să se interneze în spital, și starea ei permite, ea nu trebuie separată de copil astfel încât să poată continua alăptarea.
- Dacă are febră, poate continua alăptarea și trebuie încurajată să consume mai multe lichide.
- Dacă mama bolnavă nu dorește să alăpteze sau se simte rău, trebuie sfătuită să colecteze laptele pentru a-și menține secreția de lapte.
Exprimarea laptelui ar trebui să aibă loc după același program de masă pe care îl avea copilul (sau la interval de 3 ore). Copilul poate fi astfel hrănit cu lapte muls sau lapte artificial atunci când e necesar. E important ca laptele să fie oferit cu cănița sau folosind alte metode alternative. Astfel, bebelușul nu va refuza sânul atunci când alăptarea va putea fi reluată. Când e cazul, mama bolnavă va fi ajutată de o altă persoană să exprime laptele. Când starea ei de sănătate se îmbunătățește, dacă se dorește și dacă e nevoie, ea va fi ajutată să își crească secreția de lapte.
Medicația maternală și recomandări pentru personalul medical
Oricât de mult ne-am dori să tratăm naturist anumite afecțiuni, există anumite situații în viața mamei care alăptează, în care va fi nevoie să urmeze un tratament medicamentos. Iată câteva recomandări generale emise de UNICEF pentru personalul medical care se confruntă cu astfel de situații:
- Să se prescrie acele medicamente cunoscute ca având cele mai mici efecte negative asupra copilului.
- Mama bolnavă să ia medicamentul în timpul sau imediat după alăptare. Se evită astfel perioada de concentrație maximă în sânge și deci și în lapte.
- Să fie atent supravegheat copilul alăptat pentru a identifica posibilele reacții. Mai ales în cazul acelor medicamente ce nu au fost studiate sau există puține date despre folosirea lor în timpul alăptării.
- Decizia de a continua sau de a întrerupe alăptarea când mama e bolnavă și primește medicație trebuie atent cântărită în raport cu riscurile alimentației artificiale oferite sugarului.
Evaluarea medicației recomandată pentru a continua alăptarea când mama e bolnavă
Munca fiecărui medic și farmacist nu ar fi completă și posibilă fără ajutorul cărților de specialitate. În acest caz, cartea la care se poate face referință este: Medicamentele și alăptarea scrisă de Thomas Hale (Medications and Mother’s Milk).
Ar fi de dorit ca această carte să facă parte din biblioteca fiecărui cadru medical ce consultă mame bolnave ce alăptează, fiind o carte de referință mereu revizuită și actualizată (o dată la 2 ani).
Medicamentele incluse în acest volum sunt împărțite în categorii, începând cu nivelul care indică compatibilitatea cea mai ridicată în alăptare. L1 – este sigur în alăptare, continuând cu grade diferite de compatibilitate (L2 – mai sigur, L3 – recomandare moderat) și până la cele care nu sunt recomandate (L4 – posibil periculos, L5 – contraindicat). [1]
Descrierea fiecărui medicament conține informația necesară în contextul alăptării. În cazul în care se cunoaște, este inclusă și cantitatea transmisă prin lapte la copil. Adeseori, acolo unde e posibil, descrierea va conține și alternative preferabile în alăptare, din aceeași clasă de medicamente.
De exemplu, dacă unui pacient i se prescrie atenolol (care trebuie folosit cu atenție de mamele care alăptează) atunci, la descrierea lui, autorul recomandă înlocuirea lui cu propranolol sau metoprolol (alternative mai sigure în alăptare).
Adeseori, astfel de informații și recomandări pot fi găsite și online, pe diverse site-uri de specialitate (E-lactancia, LactMed) sau cu ajutorul unor aplicații mobile (LactMed, MommyMeds).
În mod suprinzător veți descoperi că nu întotdeauna recomandările coincid. De aceea vă sfătuim să consultați mai multe surse atunci când evaluați compatibilitatea unui medicament cu alăptarea. Rolul medicului și al farmacistului în acest caz e să recomande tratamentul potrivit bazat pe cele mai bune informații științifice existente.
Factori în procesul de evaluare a compatibilității medicamentului pentru a susține alăptarea când mama e bolnavă.
1. Vârsta copilului
Așa cum bine știți, comportamentul la sân al unui copil de 1 an e foarte diferit de cel al unui nou născut. Dacă cel din urmă poate cere să fie alăptat la un interval redus (1-3 ore), pentru copilul ce se aproie de 1 an acest interval poate ajunge și la 6-8 ore. Astfel se poate analiza situația în care mama ia o singură doză zilnică, în cel mai oportun moment al zilei. În plus, se va minimiza expunerea (aici va intra în ecuație și viteza cu care substanța se elimină din corp).
2. Caracteristicile medicamentului
Considerați, din cât mai multe surse posibil, toate caracteristicile medicamentului, inclusiv biodisponibilitatea lui.
3. Lactația
Evaluați lactația mamei și modul în care acest medicament îi va afecta cantitatea de lapte. Dacă există un risc semnificativ de diminuare a ei și nu se găsește o opțiune mai bună, atunci consultați-vă cu un specialist.
După o atentă examinare a situației și a opțiunilor de tratament, recomandarea de a exprima și arunca laptele ar trebui să fie făcută într-un număr foarte mic de cazuri.
Exemplificare:
Una dintre cele mai des întâlnite situații care cer intervenția medicală este intervenția stomatologică. Indiferent dacă mama alăptează sau nu, este de dorit să meargă la medicul stomatolog la primele simptome. Anestezia locală, efectuată în cazul intervențiilor stomatologice, nu este incompatibilă cu alăptarea. Mai multe informații despre acest aspect puteți citi în articolul scris de colega noastră – Andreea Ola, consultant IBCLC : Alăptarea și anestezia dentară.
Pentru specialiștii care doresc să aprofundeze subiectul alăptării când mama este bolnavă recomandăm următoarele resurse:
Toxnet – Drugs and lactation database
Medicamentele și alăptarea scrisă de Thomas Hale (Medications and Mother’s Milk) sau varianta ei online
Vrei să faci şi parte din comunitatea Părinte Informat? Urmăreşte-ne şi pe paginile reţelelor sociale Facebook şi Instagram!
Articol scris de:
- medic neonatolog
- consultant în alăptare acreditat IBCLC
- consilier în alăptare
Bibliografie:
[1] Medicamentele și alăptarea (Medications and Mother’s Milk) – Thomas W Hale PhD, RPh
[2] Unicef – The Baby Friendly Initiative – materiale informative site